Politie / RIEC / LTO Noord

Niet onder mijn neus

Criminaliteit onder je neus.

Sommige criminaliteit zie je niet als je niet goed kijkt. Terwijl het onder je neus gebeurt. De buurman die wiet verbouwt op zolder. De bestelbus waaruit ’s avonds laat een container wordt leeggegooid in de sloot. De buurvrouw die afrekent met briefjes van 100. Zij ondermijnen de veiligheid in de buurt.

 

Wij creëerden een campagne, in opdracht van Politie Noord Nederland en RIEC, rondom bewustwording van  ondermijnende criminaliteit in het buitengebied van de drie noordelijke provincies.

Doelstellingen:
– Voorkomen dat ondernemers in de problemen raken door bijvoorbeeld een drugslab te faciliteren
– Ondernemers en inwoners bekend maken met de signalen van ondermijning
– Vergroten van de bereidheid om te melden

 

Als centraal communicatiemiddel ontwikkelden we samen met Eric Zwiers een korte film waarin we de kijker meenemen in een verhaal van drugscriminaliteit.

 

Herken jij de signalen van ondermijning?

Werkzaamheden
Strategie

Identiteit

Concept
Ontwerp
Art Direction


Partners

Bureau Kurk (tekst)
ByYourSite (website techniek)
Ewoud Rooks (fotografie)
Eric Zwiers (film)
Bureau Snugger (PR)
Tomorrowmen (Online marketing)

Geen standaard campagne

De campagne splitsen we: er is een B2B-campagne om ondernemers te behoeden voor de zijdelingse gevaren van drugscriminaliteit en een B2C-campagne om mensen te onderwijzen in de signalen van ondermijning. De campagnes worden ondersteund door posters en flyers met elk hun eigen boodschap, verspreid door de partners in de regio. 

Naast deze ‘standaard communicatiemiddelen’ zetten we hoog in op media-aandacht en niet geheel zonder succes. Veel lokale omroepen schreven over de campagne en zorgden voor een groot organisch bereik. Daarnaast ontwikkelden we een commercial die twee weken lang op Omrop Fryslan, RTV Drenthe en RTV Noord draaide. Ook rijdt er de komende jaren een koffiekar vermomd als drugskoerier door de noordelijke provincies om mensen te informeren over de gevolgen van ondermijnende criminaliteit in hun dorp of regio. 

Previous slide
Next slide

Website onder je neus

De centrale website is een plek waar alles samenkomt. Je vindt hier een overzicht van mogelijke signalen van drugscriminaliteit, cijfers en dossiers van lokale ontwikkelingen rondom drugs en wat je zelf kan doen om dit te stoppen. 


Daarnaast kan je een verhaal doorlopen op www.ondermijnneus.nl van een verhuurder die in zee gegaan is met een drugscrimineel. Vergelijk door één klik hoe de zaak zich ontwikkeld in de bovenwereld én onderwereld.