Shit, wij zijn een missieloze Barbapapa

Afstudeerstagiair Cheyenne vroeg mij bij aanvang van haar opdracht ‘wat Buenaparte precies doet’. Nou, van alles eigenlijk. ‘Wat zijn jullie visie en missie dan?’ Toen kwam het besef: in de ogen van de hedendaagse marketing student zijn wij een missie- en visieloze barbapapa. En man, wat is dat fijn!

In de bijna 6 jaar dat Buenaparte nu bestaat, zijn er al heel wat transformaties geweest. Huup huup, barbatruc: van één-man-sterk en ik-doe-alles naar een vast team van creatieve koppen en all-round-creatief-bureau. We creëren huisstijlen met logo’s, maar geen logo’s zonder huisstijl en campagnes met video’s, posters en evenementen, maar geen losse posters (meer). Niets zo veranderlijk als de koers die we varen, lijkt het wel. Of toch niet? 

 

Ik merk dat ik altijd al interesse heb gehad in alle vormen van creatieve uitspattingen en dat ik me nooit heb beperkt, of willen beperken, tot een bepaalde richting of specialiteit. Ik hou van architectuur, film, klassieke muziek, drukwerk en interactieve ervaringen, nieuwe voedsel ervaringen en (oke sommige) vormen van abstracte kunst. Waarom zou je je dan beperken tot één van deze uitingen. Dat geldt nu ook voor Buenaparte. Wij houden ons niet vast aan één uitingsvorm. En dat maakt het soms knap lastig uit te leggen wat we nu precies doen. En dat is helemaal niet erg. 

 

Wanneer wij bedrijven, merken, mensen en organisaties helpen bij het vinden of vangen van hun identiteit gaan we dan ook niet eerst op zoek naar hun dienstverlening, hun missie en visie en USP’s. Het is van essentieel belang om de “waarom” te vangen. En daar kom ik elke keer toch maar weer achter. Wat bindt een groep mensen met elkaar, waarom doe je wat je elke dag doet? Waar geloof je in en waar krijg je die bak energie van? 

 

Een missie en visie is een goede basis voor de koers van je organisatie. Het helpt je bij het stellen van een bepaald doel. Maar een missie en visie zijn niet altijd even inspirerend en wordt snel, vooral in samenstelling, een abstract gegeven. Daarnaast kan dit doel zorgen voor oogkleppen, een verkeerde gedrevenheid en je daarmee vervolgens alleen bezig bent met het volbrengen van dit doel waardoor je het proces (je waarom) vergeet. En juist het geluk, de gedrevenheid zit ‘m niet in het behalen van een doel maar in het aangaan van het proces. 

 

Als je je echte ‘waarom’ weet te vinden en vast weet te leggen samen met de daarbij behorende kernwaarden, is dit de basis voor alles wat je doet of gaat doen. Het zit meer in het ‘nu’, dan in het werken naar iets in de toekomst. Deze set woorden wordt je wiggelroede, je checklist voor al je activiteiten. En dat heeft zijn weerklank in je persoonlijke werkgeluk, het aantrekken van de juiste medewerkers en best passende opdrachtgevers, je interne cultuur en je toon naar buiten toe. 

 

Onze “waarom”, en daarmee ook onze pay-off, luidt: ‘think it, create it’. En dat zit diep geworteld in het hele team. Als je het kan bedenken, kan je het creëren. Dat gekoppeld aan onze kernwaarden “voelbare energie”, “zichtbare impact” en “wederzijdse inspiratie” bepaalt onze koers. We hebben nog steeds een visie maar kiezen hier een andere vorm voor. En dat uit zich in heel veel dingen, onze grote diversiteit aan diensten. Maar bovenal in ons DNA. Maakt ons dat een doelloze barbapapa die elke keer maar wat doet of wordt wat past? Absoluut niet, juist door onze waarom doen we precies wat we moeten doen en dat is enorm bevrijdend. 

 

Hiermee hebben we een situatie gecreëerd waarbij we altijd kunnen blijven experimenteren, ontdekken, vallen en opstaan, zoeken en vinden. Op alle gebieden en terreinen. Op deze manier kunnen we telkens weer iets spannends bedenken en creëren. En dat is niet te vangen in (alleen) een missie en visie, diensten of pakketten. Daarmee kan je stiekem altijd die kinderlijke nieuwsgierigheid behouden. En ik hoef niet de beste te zijn in wát ik doe. Als ik maar de beste ben in wáárom ik dit doe.

 

Huup huup barbatruc: misschien organiseren wij binnenkort wel een evenement!